Mosogatási kódex
MIÉRT MOSOGASSUNK TUDATOSAN?

Az élet minden területén arra törekszünk, hogy minél hatékonyabban, gördülékenyebben, a környezetünkre odafigyelve oldjuk meg a ránk váró feladatokat. Nincs ez másként a házimunkában sem. Kiváltképp olyan rendszeres tevékenységeknél, mint a mosogatás, amit érdemes tudatosan végezni, semmint a bevett gyakorlatokra hagyatkozva elintézni.

Ez a Mosogatási Kódex szeretne az újratervezésben segíteni és tanácsokat adni ahhoz, miként változtathatunk a mosogatási szokásainkon, hogy a fenntartható jövő érdekében jobban megóvhassuk a vizeinket, időt és energiát spóroljunk.

Mindeközben pedig az edényeink is tisztábbak és baktériummentesek1 lehetnek.

MINDEN CSEPP VÍZ ÉS MINDEN PERC SZÁMÍT

Döbbenetes kimondani, de 10 perc folyóvizes kézi mosogatás akár 150-180 liter ivóvíz elhasználását is jelentheti 2. Vagyis egyetlen átlagos, gyors mosogatás során egy háztartásban mintegy 90 liter vizet használunk el.

Ráadásul forró vízzel, ami a melegítésre használt energia mennyiségét és árát, valamint az ehhez párosuló víz- és csatornadíjakat alapul véve már mindenképp mérlegelésre intő tényező bármely háztartásban. Arról nem is beszélve, hogy a kézi mosogatás eléggé időrabló tevékenység. Több mint 60 órát vesz el az embertől évente az, ha úgy dönt, hogy nap mint nap összesen csak 10 percen át mosogatószivaccsal, mosogatószerrel a kezében küzd meg az edények makacs szennyeződéseivel.

mostagás vízmennyiég

TISZTÍTÁS VAGY FERTŐTLENÍTÉS?

Korántsem mindegy, hogy elmossuk az edényeinket, vagy a káros baktériumoktól is megszabadítjuk azokat. A kézi mosogatás valójában az előbbit jelenti. Bármilyen alaposan is súroljuk a tálakat, tányérokat, kanalakat, attól azokon még bőven maradhatnak ártalmas mikróbák. Ráadásul a mosogatáshoz használt nedves szivacsok, konyharuhák tökéletes környezetet biztosítanak akár az olyan ádáz baktériumoknak is, mint a szalmonella vagy az E. coli.

Ha igazán fertőtleníteni szeretnénk az evőeszközöket, akkor ahhoz 65°C feletti hőmérséklet szükséges,

ezt a forróságot viszont a kezünk nem viselné el. A ma kapható mosogatógépek viszont igen. Ezek már különböző mosogatási ciklusokat – általában enyhe, normál és erős program – kínálnak, amelyeknek köszönhetően maximálisan optimalizálható a mosogatáshoz szükséges energia- és vízmennyiség is.

65 c felett fertőtlenítő hatás

A GÉPI MOSOGATÁS KULCSSZAVA: HATÉKONYSÁG

Időhatékonyság - A mosogatógép egyik legnagyobb előnye, hogy a kézi mosogatáshoz viszonyítva kevesebb tisztítási időre van szüksége.

A mosogatási ciklus hosszától függően a berendezés akár már 30 perc alatt képes elmosogatni egy teljes adag edényt.

Energiahatékonyság - A Bonni Egyetem tudományos felmérése3 szerint

a gépi mosogatás átlagosan 50 százalékkal kisebb energiamennyiséget igényel a kézi melegvizes mosogatással szemben.

Nem kell attól félni, hogy a villanyórát megpörgeti a gépi mosogatás. Ahogy a felhasznált víz minimalizálásával a mosogatógépek csökkentik az edények tisztításához szükséges energiamennyiségét, úgy ez igaz az áramfogyasztás mértékére is. Egy gépi mosogatás nagyságrendileg 1200-2400 watt áramot igényel.

Az átlagos mosogatógépek pedig mindössze körülbelül 1800 wattot használnak ciklusonként 4.

Köszönhetően többek között annak, hogy ezeknél a berendezéseknél a villamosenergia elsősorban a vezérlőelektronika és a szivattyú működéséhez kell, a víz felmelegítéséhez nem.

Vízhatékonyság - A megpakolt mosogatógép mintegy 90 százalékkal kevesebb vizet használ a teljes tisztító programja lefuttatásához, mint a kézi melegvizes mosogatás.

Azaz alkalmanként 80 liter vizet tudunk megspórolni! 5 Így a gép napi egyszeri bekapcsolásával évente több mint 29 000 liter vizet takaríthatunk meg háztartásonként.

Ha Budapesten minden háztartásban lenne mosogatógép, akkor egy esztendő alatt több mint 16 milliárd (!) literrel kevesebb víz zúdulna le a lefolyókon.6

hatékonyság

NAGYOBB HŐ, JOBB EREDMÉNY

Tény, hogy minél forróbb a víz a mosogatógépben, annál alaposabban tisztíthatók az edények és az evőeszközök.7

Átlagosan a fő mosogatási ciklus 51-60 °Celsiuson fut.

A mosogatógépben lévő víz hőmérsékletének ugyanis elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy a mosogatószer feloldódjon, aktiválódjon és eltávolítsa a maradék ételt és zsírt. Az öblítési fázisban a vizet magasabb, 80 °C körüli hőmérsékletre melegíti fel a rendszer, hogy az edények maximálisan tiszták legyenek.

ECO MOSOGATÁSI PROGRAMOK

Könnyen válhatunk a megszokás áldozataivá, hogy ugyan azt a mosogatógép-beállítást használjuk függetlenül attól, hogy milyen szennyezettségűek az edényeink. Pedig a legtöbb mosogatógépen van „ECO-mód”, ami az energiatakarékos beállítást jelenti.

Az ECO üzem alatt a gép kevesebb energiát használ fel a víz felmelegítésére.

A csökkent mosási és öblítési hőmérséklet miatt akkor érdemes ezt választanunk, ha az edények kicsik és nem erősen szennyezettek – akkor viszont mindenképpen. Arra azonban fel kell készülni, hogy az ilyen beállításnál hosszabb ideig tart a mosogatás, mint a többi program esetében.

Válaszd az ECO módot

MI ÉS HOGYAN MOSOGATHATÓ BIZTONSÁGOSAN?

Akkor tehető egy edény mosogatógépbe, ha az a gyártási folyamat során olyan kezelést kapott, hogy ellenálljon a tartósan magas hőmérsékletnek és a mosogatószereknek.

Üvegtermékek - A legtöbb üveget hőkezelik, vagy temperálják, azaz más szóval hőerősítik. A konyhai termékeket általában az utóbbi módon állítják elő, így kétszer ellenállóbbak a drasztikus hőmérséklet-változásokkal szemben. Ennek köszönhetően nem kell féltenünk őket a mosogatás során. Inkább például a poharak elhomályosodása szokott gondot okozni. Ennek okai lehetnek a kemény víz lerakódásai, amelyeket olyan adalékanyagokkal lehet kiküszöbölni, mint a sók és öblítőszerek. Az is segít a vízkövesedés ellen, ha rendszeresen tisztítjuk a mosogatógépet a benne felgyülemlett lerakódásoktól.

Az üvegtermékeket hosszútávon a korrózió is érintheti, ezért a kényesebb edényeket, poharakat alacsony hőmérsékleten, vagy üvegmosó beállítással érdemes mosogatni.

Kerámiák - A kerámia az üveghez hasonló eljárással válik mosogatógépben moshatóvá. A lassú hűtés lehetővé teszi, hogy az anyag a legkevesebb hibával szilárduljon meg. A kerámia felületének védelmére alkalmazott máz típusa befolyásolja a szilárdságot és a tartósságot.

Épp ezért a kerámia konyhai edények mosogatógépben moshatóságát mindig ellenőrizni kell, erről információt rendszerint az edények alján találhatunk.

Műanyagok - A műanyag tárgyakat általában nem kell kezelni ahhoz, hogy mosogathatóvá váljanak. A műanyag típusa határozza meg, hogy a tárgy betehető-e a mosogatógépbe vagy sem.

Ha biztosra akarunk menni, csak olyan műanyagot helyezzünk el a berendezés felső kosarába, amelyen jól láthatóan szerepel a „mosogatógépben mosható” ikon.

Rozsdamentes acéltermékek - A rozsdamentes acél egy acélötvözet. Különböző fémek kombinációjából áll, amelyek megakadályozzák a rozsda és a korrózió kialakulását.

Az ilyen edények mosogatógépben moshatók, ha jó minőségű fémek minőségi keverékéből készültek.

Faeszközök - Az, hogy a fából készült konyhai eszközök, használati tárgyak vagy vágódeszkák mosogatógépben moshatóak-e, mindig a termékektől függ.

Általános szabályként azt lehet mondani, hogy a fatárgyakat csak kézzel szabad mosogatni, de érdemes ellenőrizni, hogy megtalálható-e rajtuk a mosogatógépben mosható szimbólum.

Ha igen, akkor mehetnek a gépbe.

PAKOLÁSI ÚTMUTATÓ

A gépi mosogatás hatékonyságát jelentősen befolyásolja az, hogyan pakoljuk be a tisztításra váró edényeket, eszközöket. Ebben sokat segít a berendezések kialakítása.

A felső polcokra a poharakat és a bögréket érdemes tenni, fejjel lefelé, hogy a víz átjárhassa őket.

A poharak és a kis tányérok stabilan megállnak, ha azokat a megfelelő mélyedésekbe, tüskékre helyezzük. Felülre tehetőek még a nagyobb szedő- és merőkanalak, valamint a kisebb edények is a belső felükkel lefelé. Viszont nem túl szorosan, mert akkor nem lesznek tiszták.

Az alsó részbe kerülhetnek a közepes és nagyobb tányérok, a nagyobb tálak, edények és serpenyők.

Fontos, hogy a tányérok az alsó tálcán a mosogatógép belseje felé nézzenek, mert így lesznek a legtisztábbak.

Figyelni kell arra is, hogy ne legyenek túl szorosan egymás mellett az elmosogatásra váró eszközök.

Az evőeszközöket a nekik kijelölt tartóba kell helyezni.

A kanalak és a villák felfelé, a kések a nyelükkel lefelé nézzenek, hogy semmiképp se okozzanak sérülést.

Az éles késeket mindig el kell különíteni az evőeszközkosárban, hogy a mosogatás során ne érintkezzenek más tárgyakkal és ne tompuljanak.

Szintén ellenőrizni kell a gép beindítása előtt azt, hogy a forgókar mozgását semmi se akadályozza, mert ha valamibe beleütközik, akkor nem lesznek tiszták az edények.

helyes pakolás

A MOSOGATÓTABLETTÁK MŰKÖDÉSE

A gépbe helyezett mosogatószer a mosogatógép tisztító funkcióját egészíti ki. Speciálisan az ételmaradékok és zsíros szennyeződések eloszlatására, visszatartására és az utolsó öblítéssel való eltávolítására fejlesztették ki.

A mosogatószer-adagoló rekeszbe helyezett tabletta tartalmát optimális időpontban engedi ki a berendezés, aminek köszönhetően a tabletta feloldódik a vízben, szabadon ereszti az összes összetevőjét és megtisztítja az edényeket. A modern mosogatószerek – például a Finish legújabb fejlesztései – előöblítés nélkül használhatóak akár 24 óra elteltével is, rendelkeznek üveg- és evőszeközvédelemmel, óvják az edények dekorációját, és egyre kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak.

A KARBANTARTÁS A HOSSZÚ MŰKÖDÉS ZÁLOGA

A mosogatógépek is akkor látják el üzembiztosan a feladatukat, ha rendszeresen tisztítják őket. Az ételdarabkák, zsír, fel nem oldott mosószer és a vízből lerakódó ásványi anyagok károsíthatják elsősorban a berendezés szűrőjét és szivattyúját, melyek rendszeres karbantartás nélkül idővel költséges javításokat igényelhetnek.

Ha elvégezzük a szükséges műveleteket, akkor a tartós működés mellett a jobb mosogatási eredmény is garantált.

  • Mindig meg kell szabadulni az ételmaradványoktól. Ezek megtapadhatnak a gépben és kellemetlen szagokat okozhatnak.
  • Rendszeresen ki kell öblíteni a szűrőt. Ez akadályozza meg, hogy az ételek eltömítsék a lefolyót, vagy a tiszta edényekre ragadjanak. A mosogatógép használati útmutatója ad pontos iránymutatást arról, hogy milyen gyakran kell tisztítani vagy cserélni ezt az alkatrészt.
  • A zugokat, réseket is takarítani kell. Az ételmaradékok megrekedhetnek a gép apró réseiben, ezért érdemes mindig ellenőrizni az olyan területeket, mint a mosogatógép ajtaja körüli gumitömítés és a szórókarok belseje.
  • A mosogatógép-tisztító használatával alaposan át lehet mosni a berendezést, és ezzel elősegíthető a folyamatos, tökéletes teljesítménye.

1Finish.hu információi alapján.

2https://vizszamla.hu/viztakarekossag-10-pontja/

3Az adatokat a normál mosási ciklus során fogyasztott vízmennyiség középső értéke alapján határozták meg (forrás: Bonni Egyetem, Németország, 2013).

4https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=819 (1kwh=1000 watt)

5Gépi mosogatásonként, összehasonlítva a kézi mosogatással. Átlagos mennyiség a Reckitt számára 2022-ben készített Nielsen kutatás szerint, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában. A Bosch mosogatógépek csak 6,7 l vizet használnak az Eco programon (SMI6ECS93E modell, 60 cm-es méret).

6KSH 2020-as adatok alapján számolva: https://www.ksh.hu/stadat?theme=jov; 14.1.2.7. A háztartások száma, a háztartásban élő személyek jellemzői jövedelemszerző tevékenységük, régió és településtípus szerint* ; 14.1.2.9. A tartós fogyasztási cikkek éves átlagos állománya régió és településtípus szerint [100 háztartásra jutó darab]

7Finish.hu információi alapján.